KNZB pic synchroonzwemmen

Synchroonzwemmen

twitterGa voor de HZ&PC Synchrotwitterpagina naar twitter

Wat is synchroonzwemmen
Synchroonzwemmen is ontstaan rond 1900. Toen heette het nog “trick”-zwemmen. In het water werden allerlei oefeningen gedaan om te laten zien hoe lenig men was in het water. Onder water werden allerlei salto’s gemaakt en rollen uitgevoerd. Later heette de sport figuurzwemmen en werd er op muziek gezwommen. Het echte kunstzwemmen, want zo heette het vanaf 1934 brak pas echt door tijdens de wereldtentoonstelling in Chicago. Na de Tweede Wereldoorlog werd de sport pas populair in Europa. In 1956 werd de sport erkend door de wereldzwembond (FINA) en werden in 1973 de eerste wereldkampioenschappen gehouden in Belgrado. Een jaar later vonden in Amsterdam de eerste Europese kampioenschappen plaats. Vanaf 1984 is kunstzwemmen een Olympische sport. Rond de eeuwwisseling is de naam van de sport veranderend in het meer internationaal klikkende “synchroonzwemmen”. Zeker in de beginjaren van de introductie van de sport was Nederland een toonaangevend land in deze sport. Tegenwoordig zijn het vooral Rusland, Frankrijk, Spanje, Italië, Japan en de Verenigde Staten die de beste synchroonzwemsters hebben maar de laatste tijd doet het Nederlandse synchroonzwemmen internationaal behoorlijk mee.

HZ&PC en synchroonzwemmen
HZ&PC kent sedert 1994 een afdeling synchroonzwemmen. Begonnen met vijf zwemster is dit onderdeel van HZ&PC inmiddels uitgegroeid tot een stabiele afdeling met tussen de 30 en 40 zwemsters.

Sportief gezien hebben de sychroonzwemsters van HZ&PC individueel, maar ook als groep meerdere malen deelgenomen aan de Synchrobeat en de Nederlandse Jeugdkampioenschappen. In het seizoen 2009/2010 werd zelfs met een groep de finale bereikt van de Synchrobeat en in 2013 bereikte een zwemster de finale op een NK met een solo.
HZ&PC beschikt over de meest geschikte zwemaccommodatie van het noorden voor de beoefening van de sport en om belangrijke synchroonzwemwedstrijden te organiseren. Inmiddels is HZ&PC al vier keer gastheer geweest van de NJK Synchroonzwemmen.

Wat heb je nodig bij het synchroonzwemmen?
Natuurlijk heb je bij synchroonzwemmen een badpak nodig. Maar voor wedstrijden heb je een speciaal badpak nodig. Voor de techniekwedstrijden is het verplicht een zwart badpak te dragen en een witte badmuts. Bij de uitvoeringswedstrijden krijg je meestal een badpak van de vereniging. Het is een speciaal versierd badpak. Ook word je bij uitvoeringwedstrijden opgemaakt en wordt je haar op een dusdanige manier bewerkt dat je daar in ieder geval ook geen last meer van hebt tijdens het zwemmen. Een speciaal attribuut bij het synchroonzwemmen is de neusklem. Door het vele gedraai in het water loopt je neus vol, en dat is niet prettig. De neusklem zorgt ervoor dat je geen last hebt van al dat water in je neus. Neusklemmen kun je kopen via de zwemclub.

Een leuke, spectaculaire sport
Salto’s, stunts en liften vanuit het water maakt de sport uiterst specalulair en bijzonder. Wanneer deelnemers ook nog in schitterende badpakken zijn gekleed en opgemaakt maakt het dat synchroonzwemmen ook nog een prachtige kijksport is.

Synchroonzwemmen is echter geen gemakkelijke sport. Het vereist uithoudingvermogen, kracht, leningheid en maatgevoel. Om dat alles te combineren is veel trainen in het water, maar ook op het land noodzakelijk. De trainingen bestaan uit een deel techniekoefeningen, waarbij de basishoudingen en basisbewegingen uitvoering worden geoefend en een deel uit zwemmen op muziek. De trainers moeten vaak hun aandacht verdelen over meerdere meisjes op verschillend niveau. Daarom wordt van iedereen wel wat zelfdiscipline verwacht om zelf de oefenen. Naast het specifieke oefenen voor het synchroonzwemmen is het erg belangrijk dat de conditie op peil blijft. Het wordt dan ook sterk aangeraden om naast het synchroonzwemmen een of twee keer bij of de zwemwedstrijdafdeling of de afdeling opleidingen te blijven zwemmen om daar de training voor het zwemgedeelte bij te houden. Want: een goede synchroonzwemster moet eigenlijk ook wel een beetje kunnen zwemmen.

Aanloopdiploma’s
Beginnende synchroonzwemsters moeten de basisprincipes van het synchroonzwemmen eerst goed onder de knie hebben voordat kan worden deelgenomen aan wedstrijden.

De KNZB heeft hiervoor een vijftal “aanloopdiploma’s” ontwikkeld. Voor het behalen van de diploma’s wordt in samenwerking met andere synchroonzwem verenigingen diploma zwemsessies gehouden. In totaal zijn der vier, waarbij de laatste sessie een inhaalsessie is. Bij elke diplomasessie wordt kan een “derde” deel (een certificaat) van het diploma worden behaald.

De eisen van deze diploma’s kun je hier bekijken.

Wedstrijden
Bij wedstrijden wordt gezwommen in een viertal groepen, Age I en II, junioren en senioren.
Plaatsing in een van deze groepen is afhankelijk van leeftijd en het behalen van een diploma voor een bepaalde groep. Deze diploma’s kunnen alleen worden gehaald tijdens figurenwedstrijden.

1. Figuren (of techniekwedstrijden). Dit zij wedstrijden waarbij vier figuren moeten worden gezwommen, waarbij er twee elke keer worden gezwommen en twee voor elke wedstrijd worden geloot uit een achttal figuren. De te zwemmen figuren worden elke vier jaar vastgesteld door de Wereldzwembond (FINA).
2. Uitvoeringswedstrijden. Dit zijn wedstrijden waar op muziek wordt gezwommen. Uitvoeringen kunnen worden uitgevoerd met 1 zwemster (een solo), met twee zwemsters (een duet) of met minimaal vier of maximaal acht zwemsters (een groep).

Een keer meedoen?
Lijkt jou synchroonzwemmen leuk? Kom dan een keer langs en misschien mag we wel even meedoen. Bekijk de trainingstijden.